Manage existing quizzes, Custom Templates, Better Security, Data Exports and much more

Sign inSign in with Facebook
Sign inSign in with Google

Ψευδείς Ειδήσεις, Διαδικτυακή Φήμη & Ρητορική Μίσους

Δημοσίευμα σε ιστολόγιο αναφέρει ότι μια τρομοκρατική επίθεση θα συμβεί στην πόλη σου. Δεν υπάρχει τίποτα σχετικό στις σελίδες ελέγχου γεγονότων. Τι κάνεις;
Κοιτάζω τις πηγές του ιστολογίου και ελέγχω αν υπάρχει κάποια αξιόπιστη αναφορά στα μέσα ενημέρωσης.
Δεδομένου ότι το δημοσίευμα δεν εμφανίζεται ως ψευδές υποθέτω ότι η πληροφορία είναι αληθινή.
Αναζητώ στο ιστολόγιο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή έναν τηλεφωνικό αριθμό του διαχειριστή για να ρωτήσω αν το δημοσίευμα είναι σωστό.
Ένας παλιός φίλος σου στέλνει ένα μήνυμα: «Έχεις δει αυτήν την περίεργη φωτογραφία σου; Πάτα εδώ.» Τι κάνεις;
Χαίρομαι που ο παλιός μου φίλος μου έστειλε το μήνυμα και μπαίνω στον σύνδεσμο για να δω ποια φωτογραφία μου έστειλε.
Το μήνυμα δεν ακούγεται αξιόπιστο. Δεν κάνω κλικ στον σύνδεσμο και ενημερώνω τον φίλο μου ότι προφανώς στέλνει μηνύματα spam.
Κάνω κλικ στο σύνδεσμο για να δω αν υπάρχει πράγματι μια περίεργη φωτογραφία μου στο διαδίκτυο. Άλλωστε, θέλω να μάθω ποια φωτογραφία είναι αυτή.
Στο Facebook ένας χρήστης γράφει: «Προσοχή! Πυροβολισμοί στο εμπορικό κέντρο. Νεκροί και τραυματίες, οι δράστες δεν έχουν συλληφθεί ακόμα!!!»
Δε γνωρίζω εάν είναι αλήθεια ή όχι. Ελέγχω αν κάποιο μέσο ενημέρωσης γράφει κάτι για το συμβάν.
Το δημοσίευμα είναι ξεκάθαρα ψευδές – μπορεί κανείς να το συμπεράνει από τα πολλά θαυμαστικά «!!!!!». Γι’ αυτό δε δίνω σημασία.
Ψευδές ή αληθές, είναι θέμα ζωής και θανάτου, γι’ αυτό κοινοποιώ το δημοσίευμα αμέσως. Θα ανακαλύψω μετά αν είναι αλήθεια.
Σε πρόσβαλλαν στο Facebook. Αυτός που έκανε την ανάρτηση δεν δείχνει καμία επίγνωση και οι εκφράσεις του γίνονται όλο και πιο αγενείς. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό;
Απλώς το αγνοώ. Οι φίλοι μου γνωρίζουν ήδη ότι τα σχόλια δεν είναι αληθινά.
Δεδομένου ότι πρόκειται για το ιδιωτικό μου προφίλ, διαγράφω τα σχόλια και μπλοκάρω τον χρήστη. Πιθανώς να κάνω αναφορά στο FB.
Η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα: Προσβάλλω κι εγώ το χρήστη με τη σειρά μου.
Ένας φίλος δημοσιεύει ένα 🌈 στο Instagram, ένα σύμβολο της ομοφυλοφιλίας. Υπάρχει ένα σχόλιο από κάτω: «Παλιοαδερφή!» Τι κάνεις για αυτό;
Δεν κάνω τίποτα. Δεν πρόκειται για προσβολή, αλλά για ελευθερία έκφρασης.
Προσβάλω τον χρήστη ως «ανόητο».
Κάνω αναφορά του σχόλιου στο Instagram ως «Ακατάλληλο ή καταχρηστικό περιεχόμενο».
Δημοσιεύεις μια φωτογραφία μιας διαδρομής 10 χλμ: «Τα κατάφερα: 50 λεπτά, νέο ρεκόρ!» Σχόλιο παρακάτω: «Είναι ψέμα!» Τι κάνεις;
Είμαι αντικειμενικός. Θα δημοσιεύσω το επίσημο αποτέλεσμα του διοργανωτή για να αποδείξω την επιτυχία μου. Αυτό θα το δουν όλοι όσοι διαβάζουν τα σχόλια.
Διαγράφω τη φωτογραφία μου ώστε να μην μπορεί κανείς να σχολιάσει περισσότερο.
Θα του απαντήσω ότι αυτό που λέει είναι λάθος.
Μια νεαρή γυναίκα ισχυρίζεται ότι έχασε 5 κιλά σε τρεις ημέρες με ένα νέο προϊόν που προωθεί. Πώς μπορείς να το ελέγξεις αυτό;
Αναζητώ το όνομα της γυναίκας στο Google. Ίσως μπορώ να βρω πως μοιάζει στην πραγματικότητα.
Ελέγχω με την αντίστροφη αναζήτηση εικόνων στο Google, ώστε να βρω από όπου προέρχονται οι εικόνες. Έτσι αρχίζω την έρευνά μου.
Κάνω κλικ στο σύνδεσμο και ρίχνω μια ματιά στο προϊόν.
Ας υποθέσουμε ότι ο λογαριασμός σου στο Instagram είναι ιδιωτικός και ότι διαγράφεις το προφίλ σου στο Facebook. Σε κάνει αυτό 'μή ορατό' στους άλλους χρήστες του διαδικτύου;
Όχι, στην αναζήτηση Google εξακολουθούν να υπάρχουν πληροφορίες και εικόνες μου.
Ναι, κανείς δεν μπορεί να δει τις φωτογραφίες μου και να τις σχολιάσει.
Ναι, αλλά πρέπει να είμαι ακόμα προσεκτικός. Υπάρχουν μυστικές μηχανές αναζήτησης που εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα μου.
Αναζητάς τον εαυτό σου στο Google, και βρίσκεις μια φωτογραφία που σε δείχνει μεθυσμένο. Τι κάνεις;
Η εικόνα δείχνει την αλήθεια. Και λοιπόν; Δεν απαγορεύεται να είναι κανείς μεθυσμένος. Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο οι άλλοι ξέρουν ότι είμαι η ψυχή των πάρτι.
Ανεβάζω νέες φωτογραφίες μου σε όλα τα δίκτυα, έτσι ώστε η προσβλητική φωτογραφία να πάει προς τα πίσω στην αναζήτηση εικόνων Google και να μη εμφανίζεται πλέον τόσο εύκολα.
Το αναφέρω στο κοινωνικό δίκτυο και ζητώ να διαγράψουν τη φωτογραφία.
Πρόκειται να κάνεις μια σημαντική αίτηση σε μια εταιρεία. Πώς προετοιμάζεσαι διαδικτυακά;
Αναζητώ τον εαυτό μου στο Google, και ελέγχω τις καταχωρήσεις και τις φωτογραφίες. Ελέγχω τα προφίλ μου στα κοινωνικά μέσα και διαγράφω δημοσιεύσεις ή φωτογραφίες αν δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτά.
Προσέχω πάντα τι δημοσιεύω στο διαδίκτυο. Κι έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχώ στη συνέχεια.
Πριν από την αίτηση, αναρτώ θετικές δημοσιεύσεις και καλές βαθμολογίες για την εταιρεία όπου υποβάλλω την αίτηση.
Κάποιος σου στέλνει μια φωτογραφία από τη Νέα Υόρκη. Είσαι βέβαιος ότι το άτομο αυτό είναι ακόμα στην Ελλάδα. Πώς μπορείς να ελέγξεις αν η φωτογραφία είναι ψεύτικη;
Στρέφομαι προς την αεροπορική εταιρεία και ρωτάω αν πέταξε για Νέα Υόρκη τις τελευταίες ημέρες.
Πηγαίνω στο images.google.com και χρησιμοποιήσω την αντίστροφη αναζήτηση εικόνων Google για να δω αν έχει πάρει την εικόνα από το διαδίκτυο.
Θα τον καλέσω. Αν απαντήσει, θα καταλάβω αν λέει ψέματα ακούγοντας το θόρυβο του περιβάλλοντος.
Κάποιος δημοσιεύει στο Facebook: «Είδα τον δήμαρχο να παίρνει ναρκωτικά σε ένα νυχτερινό κέντρο χθες.» Η δημοσίευση συνοδεύεται επίσης από μια φωτογραφία.
Η φωτογραφία μπορεί να είναι πραγματική, αλλά θα μπορούσε να είναι και ψεύτικη. Εφόσον δεν υπάρχει σχετικό δημοσίευμα σε κάποιο έγκυρο μέσο ενημέρωσης, δεν πιστεύω τη δημοσίευση.
Η φωτογραφία δεν έχει κλαπεί, οπότε πρέπει να είναι πραγματική. Θεωρώ τη δημοσίευση αξιόπιστη.
Μοιράζομαι τη φωτογραφία με τους φίλους μου και τους ρωτάω: «Μπορεί αυτό να είναι αλήθεια;»
Οι λογαριασμοί στο Facebook ή το Twitter εκφράζουν πάντα τις προσωπικές απόψεις του χρήστη;
Όχι, στο διαδίκτυο πολλοί επηρεάζονται από τους άλλους.
Όχι, θεωρητικά, οποιοσδήποτε λογαριασμός θα μπορούσε να είναι ψεύτικος.
Ναι, αν ο λογαριασμός εμφανίζει το πλήρες όνομα του χρήστη και μια φωτογραφία προφίλ, για εμένα είναι αξιόπιστοι.
Μια διαδικτυακή εφημερίδα ρωτάει: «Ποιον θα ψηφίζατε εάν είχαμε σήμερα εθνικές εκλογές; Μπορείτε να ψηφίσετε περισσότερο από μία φορές. Πώς αξιολογείτε το αποτέλεσμα;»
Εφόσον μπορείς να ψηφίσεις περισσότερο από μία φορές το αποτέλεσμα δεν είναι αξιόπιστο. Επίσης, οι ψηφοφόροι δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα.
Ανεξάρτητα από το πόσα άτομα συμμετείχαν, το αποτέλεσμα είναι αξιόπιστο επειδή βρίσκεται στην ιστοσελίδα μιας σοβαρής διαδικτυακής εφημερίδας.
Εάν έχουν απαντήσει περισσότερα από 1000 άτομα στην έρευνα, εκτιμώ ότι η έρευνα είναι αξιόπιστη.
Θες να αγοράσεις ένα καινούργιο ρολόι από την Amazon. Αυτό που βρήκες είναι φτηνό και έχει 5/5 αστέρια στις αξιολογήσεις. Τι κάνεις;
Τέλεια! Το παραγγέλνω αμέσως!
Ελέγχω την ιστοσελίδα του κατασκευαστή για να δω αν το ρολόι είναι πράγματι τόσο καλό όσο γράφει στην Amazon.
Ψάχνω τον αριθμό των ατόμων που βαθμολόγησαν το ρολόι και τα σχόλια τους. Αν υπάρχει μόνο μια κριτική, η αξιολόγηση δεν είναι αξιόπιστη.
0
{"name":"Ψευδείς ειδήσεις, Διαδικτυακή φήμη & Ρητορική Μίσους", "url":"https://www.quiz-maker.com/QVKIC85","txt":"Δημοσίευμα σε ιστολόγιο αναφέρει ότι μια τρομοκρατική επίθεση θα συμβεί στην πόλη σου. Δεν υπάρχει τίποτα σχετικό στις σελίδες ελέγχου γεγονότων. Τι κάνεις;, Ένας παλιός φίλος σου στέλνει ένα μήνυμα: «Έχεις δει αυτήν την περίεργη φωτογραφία σου; Πάτα εδώ.» Τι κάνεις;, Στο Facebook ένας χρήστης γράφει: «Προσοχή! Πυροβολισμοί στο εμπορικό κέντρο. Νεκροί και τραυματίες, οι δράστες δεν έχουν συλληφθεί ακόμα!!!»","img":"https://www.quiz-maker.com/3012/images/ogquiz.png"}
Tools: Quiz Maker