Manage existing quizzes, Custom Templates, Better Security, Data Exports and much more

Sign inSign in with Facebook
Sign inSign in with Google

Föld Napja 2021, a holnapért

Ha az emberek mindenhol úgy élnének, mint az Egyesült Államokban, akkor 5 Földre lenne szükség minden igény kielégítésére, a túlfogyasztás napja pedig március 14-én jönne el. Vajon, ha mindenki úgy élne, mint Romániában, akkor mikor jönne el a túlfogyasztás napja, amikorra az emberiség feléli az adott évben a Föld egy év alatt megújuló tartalékait?
március 26.
június 8.
június 21.
október 12.
A biológiai sokféleség csökkenésének 60 százalékáért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. A húsigény globális növekedése egyre több takarmányt, annak termesztése pedig egyre több termőföldet, vizet, vegyszert igényel. 2018-ban egy romániai lakos átlagosan 76,7 kilogramm húst fogyasztott. Ennek csaknem fele sertéshús volt, utána következik a baromfi. Vajon egy kilogramm sertéshús előállításának mekkora vízlábnyoma?
15 ezer liter
6 ezer liter
4,3 ezer liter
1,6 ezer liter
A légkörbe jutatott emberi eredetű üvegházhatású gázok negyedéért felelős a mezőgazdaság. Az állattenyésztés ennek hány százalékát teheti ki?
Akár 80%-át
Akár 55%-át
Akár 40%-át
Akár 16%-át.
A hüvelyesek az állati fehérje megfizethető alternatívái, amelyeknek a termesztéséhez jóval kevesebb víz is elég. Például 1 kg lencse vagy borsó termesztéséhez 50 liter víz is elegendő. A hüvelyesek tömegének nagyjából hány százaléka fehérje?
10%
30-40%
20-25%
Egy felnőtt nőnek napi 46 gramm, egy felnőtt férfinak pedig 56 gramm fehérjére van szüksége. Ha egész nap csupán egy 200 grammos flekkent eszik, azzal kielégíti a szükséges napi igényét?
igen
nem
A biodiverzitás kutatói szerint naponta mintegy 200 faj hal ki. A mézelő méhek kihalása egyes vélemények szerint, az emberiség kihalásával járna. Egyébként a méhek (és általában a beporzók) csökkenésének egyik legnagyobb ellensége nem a rovarirtók vagy a telefonok, hanem a mezőgazdasági monokultúrák. Vajon hány évünk lenne hátra, ha kihalnak a mézelő méhek?
4 év
nem halna ki az emberiség
10 év
100 év
Miközben az erőforrásaink jelentős részét az állattenyésztésre fordítjuk, az előállított élelmiszerekből sokat kidobunk. A világon évente megtermelt 4 milliárd tonna élelmiszer mintegy jó harmada, 1,3 milliárd tonna végzi a kukában. Igaz, hogy az étel könnyen lebomlik, de eközben rengeteg üvegházhatású gáz (főként metán) keletkezik. Ha az élelmiszer-pazarlást egy államnak tekintenénk, akkor lenne nála nagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátó?
Nem, eltörpülne más államok mellett
Persze, de csak egy, az Egyesült Államok
Persze, de csupán kettő, Kína és az USA
Persze, több is
A műanyag dobozok, flaskák alján egy háromszög alakú „körbe nyílban" számok vannak 1-től 7-ig. Vajon melyek jelölik a legkárosabbakat közülük?
01 PET
02 PE-HD
03 PVC
04 PE-LD
05 PP
06 PS
07 PBT
A PVC lágyítására használt szerves vegyületek, a ftalátok és a biszfenol, több káros hatását feltárták már. Az alábbiak közül melyiket nem hozták már velük kapcsolatba?
csökkenő péniszméret
spermiumszám visszaesés
csökkenő termékenység
csökkenő biológiai nemi különbségek az embernél
A műanyaggyártáshoz köthető emberi tevékenység miatt az elmúlt 40 évben a nyugati férfiak spermiumszáma több mint 50 százalékkal csökkent, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor a hímivarsejtek annyira megritkulhatnak a férfiak ondójában, ami már lényegében terméketlenséget jelent. Ha nem történik változás, mikor jöhet el ez?
soha
2045
2060
2100
Ennek a kvíznek a témáit részben épp a 2021-es Föld napja témája ihlette, bár nem olyan pozitív, mint a Helyreállítani a Földünket. Ennek érdekében több kampányt is indítottak. Melyiket népszerűsíti ma a Google?
faültetés
közösségi szemétszedés
környezetvédelmi oktatás
mobil applikációs adatgyűjtés
0
{"name":"Föld Napja 2021, a holnapért", "url":"https://www.quiz-maker.com/QVIX65AYE","txt":"Ha az emberek mindenhol úgy élnének, mint az Egyesült Államokban, akkor 5 Földre lenne szükség minden igény kielégítésére, a túlfogyasztás napja pedig március 14-én jönne el. Vajon, ha mindenki úgy élne, mint Romániában, akkor mikor jönne el a túlfogyasztás napja, amikorra az emberiség feléli az adott évben a Föld egy év alatt megújuló tartalékait?, A biológiai sokféleség csökkenésének 60 százalékáért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. A húsigény globális növekedése egyre több takarmányt, annak termesztése pedig egyre több termőföldet, vizet, vegyszert igényel. 2018-ban egy romániai lakos átlagosan 76,7 kilogramm húst fogyasztott. Ennek csaknem fele sertéshús volt, utána következik a baromfi. Vajon egy kilogramm sertéshús előállításának mekkora vízlábnyoma?, A légkörbe jutatott emberi eredetű üvegházhatású gázok negyedéért felelős a mezőgazdaság. Az állattenyésztés ennek hány százalékát teheti ki?","img":"https://www.quiz-maker.com/3012/images/ogquiz.png"}
Tools: Quiz Maker | Survey Maker