Manage existing quizzes, Custom Templates, Better Security, Data Exports and much more

Sign inSign in with Facebook
Sign inSign in with Google
1. kérdés
 
Nem vagyunk mi elvtársak! A nemzet jött el! – kiabálta be valaki a tömegből, amikor 1956. október 23-a este Nagy Imre azzal kezdte a Kossuth téren összegyűlt tömeghez intézett beszédét: „Elvtársak!” A miniszterelnök beszéde idején már gyülekezett a tömeg a Magyar Rádió ÁVH-sokkal őrzött épülete előtt.
 
Ön szerint hol dördült el a forradalom legelső sortüze?
Budapest, Bródy Sándor utca
Debrecen, Kossuth utca
Budapest, Kossuth tér
2. kérdés
 
A Kádár-rezsim propagandájának visszatérő eleme volt az az állítás, miszerint Mindszenty József visszakövetelte az egyházi földeket november 3-i rádióbeszédében. A fogságából kiszabadított esztergomi bíborost 1956. október 31-én kísérték vissza Budapestre, ahol ujjongó tömeg fogadta. Mindszenty a szovjet csapatok november 4-i inváziója idején az Egyesült Államok nagykövetségére vonult, ahol 1971-ig tartózkodott, puszta jelenlétével is kétségbe vonva az 1956-ban törvénytelenül hatalomra jutott rezsim legitimitását.
 
Ön szerint milyen elvárást fogalmazott meg Magyarország utolsó hercegprímása rádióbeszédében?
Az egyházi földtulajdon visszaadását
Az egyházi intézmények visszaadását
Az egyház összes elkobzott javainak a visszaadását
3. kérdés
 
1956. november 4-én, a kora hajnali órákban a szovjet haderő hatalmas mennyiségű páncélossal, az október 29-én kezdődött fegyverszüneti tárgyalásokon született megállapodást megszegve, orvul rátámadt az alvó Budapestre. Bár az Országház és környékének elfoglalására még aznap sor került, ám a főváros egész területét csak jóval később tudta ellenőrzése alá vonni a Szovjet Hadsereg. November 11-én esett el a budapesti felkelők utolsó „bástyája”.
 

Ön szerint a főváros mely pontján tartották magukat legtovább a fegyveres felkelők?

Baross tér
Széna tér
Csepel, Tanácsház tér
4. kérdés
 
Szintén 1956. november 4-én, hajnali 5 óra 5 perckor sugározta az ungvári rádió a Budapestről korábban megszökött Kádár János és Münnich Ferenc proklamációját, melyben bejelentették a puccsista „Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány” megalakulását (e percekben még Nagy Imre volt a miniszterelnök, kormánya pedig a hivatalban levő magyar kormány). A Kádár-rezsim legendáriuma szerint „Szolnokon megalakult”, törvénytelen kormány nevében megszólaló Kádár János beszéde így kezdődött „Figyelem! Figyelem! Kádár János elvtárs beszél!”.
 
Ön szerint ki mondta magnószalagra az ungvári rádió által sugárzott szöveget?
Sándor László kárpátaljai magyar újságíró
Kádár János
Balla László kárpátaljai magyar író
5. kérdés
 
A Kádár János, Biszku Béla, Münnich Ferenc, Apró Antal és társaik által levezényelt megtorlás első ismert áldozata 1956. december 15-én, a miskolci lőtéren halt mártírhalált. Soltész József cipész agyonlövésére párttagok vállalkoztak, fejenként 200 forintért.
 
Ön szerint meddig tartottak a munkások és a diákok életét követelő kivégzések a szocializmus újabb korszakában?
1961 augusztusáig
1958 júniusáig
1960 januárjáig
6. kérdés
 

A megtorlások korszaka után még igen sokáig ültek politikai okokból elítélt foglyok Kádár János börtöneiben. Az 1963-as amnesztia koránt sem volt általános, sokan még ezt követően is a rácsok mögött maradtak. A szocialista Magyarországon pedig még a forradalom leverése után tíz évvel is történtek újabb bebörtönzések olyan „összevont” ítéletek alapján, melyekben az 1956-os tevékenység is szerepelt. Nemcsak az 1956-os megtorlások során kivégzettek, de a rezsim politikai foglyainak sorában is nagy számban találunk papokat, lelkészeket.

Ön szerint mikor helyezték szabad lábra az utolsó, politikai okokból elítélt katolikus papot Magyarországon?

1981 decemberében
1977 júniusában
1968 augusztusában
0
{"name":"1. kérdés   Nem vagyunk mi elvtársak! A nemzet jött el! – kiabálta be valaki a tömegből, amikor 1956. október 23-a este Nagy Imre azzal kezdte a Kossuth téren összegyűlt tömeghez intézett beszédét: „Elvtársak!” A miniszterelnök beszéde idején már gyülekez", "url":"https://www.quiz-maker.com/QEWNB89BV","txt":"1. kérdés   Nem vagyunk mi elvtársak! A nemzet jött el! – kiabálta be valaki a tömegből, amikor 1956. október 23-a este Nagy Imre azzal kezdte a Kossuth téren összegyűlt tömeghez intézett beszédét: „Elvtársak!” A miniszterelnök beszéde idején már gyülekezett a tömeg a Magyar Rádió ÁVH-sokkal őrzött épülete előtt.   Ön szerint hol dördült el a forradalom legelső sortüze?, 2. kérdés   A Kádár-rezsim propagandájának visszatérő eleme volt az az állítás, miszerint Mindszenty József visszakövetelte az egyházi földeket november 3-i rádióbeszédében. A fogságából kiszabadított esztergomi bíborost 1956. október 31-én kísérték vissza Budapestre, ahol ujjongó tömeg fogadta. Mindszenty a szovjet csapatok november 4-i inváziója idején az Egyesült Államok nagykövetségére vonult, ahol 1971-ig tartózkodott, puszta jelenlétével is kétségbe vonva az 1956-ban törvénytelenül hatalomra jutott rezsim legitimitását.   Ön szerint milyen elvárást fogalmazott meg Magyarország utolsó hercegprímása rádióbeszédében?, 3. kérdés   1956. november 4-én, a kora hajnali órákban a szovjet haderő hatalmas mennyiségű páncélossal, az október 29-én kezdődött fegyverszüneti tárgyalásokon született megállapodást megszegve, orvul rátámadt az alvó Budapestre. Bár az Országház és környékének elfoglalására még aznap sor került, ám a főváros egész területét csak jóval később tudta ellenőrzése alá vonni a Szovjet Hadsereg. November 11-én esett el a budapesti felkelők utolsó „bástyája”.   Ön szerint a főváros mely pontján tartották magukat legtovább a fegyveres felkelők?","img":"https://www.quiz-maker.com/3012/images/ogquiz.png"}
Powered by: Quiz Maker