THE COMPANIES & ASSOCIATIONS CODE
Embrace changes, choose your timing!
KLF PNG 2

 

WELKOM!

Zoals u wellicht al weet, heeft het vennootschapsrecht

op 1 mei 2019 grote veranderingen ondergaan.

Alle bestaande vennootschappen zullen hun statuten

 moeten aanpassen aan het nieuwe

Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Om u te helpen beslissen waarom en wanneer deze aanpassing door te voeren,

heeft KOAN LAW FIRM een QUIZ opgesteld

die een aantal kernvragen omvat om de beste keuze te maken!

 

Gelieve het vakje aan te kruisen teneinde uw kennisname van en aanvaarding met onderstaande informatie te bevestigen:

  • De informatie weergegeven in onze vragenlijst betreft geen juridisch advies van Koan Law Firm.
  • De inhoud van deze vragenlijst is en blijft eigendom van Koan Law Firm en mag in geen enkel geval gebruikt of gekopieerd worden zonder voorafgaande toestemming van Koan Law Firm.
  • De door u verstrekte gegevens in het kader van deze vragenlijst mogen door Koan Law Firm gebruikt worden in overeenstemming met ons PrivacyBeleid, dat u hier kan consulteren.
 
Uw vennootschap is een...
Naamloze vennootschap
Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
Coöperatieve vennootschap
Andere
Overweegt uw vennootschap haar activiteiten verder te zetten na 31 december 2023?
Ja
Nee
Heeft uw vennootschap een kapitaaloverschot ten opzichte van haar financiële behoeften?
Ja
Nee
Wenst u het geplaatst kapitaal van uw vennootschap te verminderen?
Ja
Nee
Wenst u het geplaatst kapitaal van uw vennootschap beneden het huidige wettelijke minimum te verminderen?
Ja
Nee
Bestaat het bestuursorgaan van uw vennootschap uit een rechtspersoon, waarvan de vaste vertegenwoordiger eveneens zaakvoerder in eigen naam is?
 
Jan vertegenwoordigt de vennootschap AdmiSoc voor de uitoefening van haar mandaat als zaakvoerder van Company BVBA. Jan is eveneens als natuurlijk persoon zaakvoerder van Company BVBA.
Ja
Nee
Bestaat het bestuursorgaan van uw vennootschap uit twee rechtspersonen met dezelfde persoon als vaste vertegenwoordiger?
 
Voorbeeld: AdmiSoc en ManaSoc zijn zaakvoerders van Company BVBA. Jan vertegenwoordigt beide vennootschappen voor de uitoefening van hun mandaat als zaakvoerders van Company BVBA. 
Ja
Nee

Bevatten de statuten of een overeenkomst (bv. een managementovereenkomst of aandeelhoudersovereenkomst) beperkingen inzake de aansprakelijkheid van de zaakvoerder(s)?

 

Ja
Nee
Gelieve het plafond van aansprakelijkheid mee te delen.
Werd uw vennootschap na 1 januari 2018 opgericht?
Ja
Nee
Overweegt uw vennootschap om vóór 1 januari 2020 een goed te verwerven met een waarde die groter is dan 10% van het kapitaal, en dat toebehoort aan een oprichter, vennoot of zaakvoerder?
Ja
Nee
Acht u het nuttig om de overdracht van aandelen van de vennootschap te vergemakkelijken door de voor de BVBA huidig voorziene instemmingsprocedure op te heffen of aan te passen?

Toelichting: Het nieuwe WVV laat toe, via een aanpassing van de statuten, om de procedure voor de overdracht van aandelen aan derde partijen vrij te bepalen.

Ja
Nee
Acht u het nuttig dat de vennootschap inschrijvingsrechten of converteerbare obligaties kan uitgeven?

Toelichting: een inschrijvingsrecht laat de houder ervan toe om een bepaald aantal aandelen van de vennootschap te verwerven tegen betaling van een vaste prijs gedurende een welbepaalde periode. Een converteerbare obligatie laat de ontlener van het geld aan de vennootschap toe om het bedrag van zijn lening in aandelen van de vennootschap om te zetten eerder dan om de terugbetaling van het geld te verzoeken.

Ja
Nee
Acht u het nuttig dat het bestuursorgaan alleen kan beslissen om nieuwe effecten uit te geven, binnen de perken vastgelegd door de algemene vergadering?

Toelichting: het nieuwe WVV laat toe om aan het bestuursorgaan de bevoegdheid toe te kennen om aandelen uit te geven (tot aan een welbepaald plafond), en om dienovereenkomstig de vereiste aanpassing van de statuten in het licht van voormelde uitoefening te laten acteren.

Ja
Nee
Acht u het nuttig dat een aandeelhouder kan uittreden uit de vennootschap?

Toelichting: Vanaf nu kunnen de statuten van een BV, onder bepaalde voorwaarden, aan een aandeelhouder toelaten om “het schip te verlaten” door zijn aandelen te laten verwerven door de vennootschap.

Ja
Nee
Acht u het nuttig dat de vennootschap een aandeelhouder kan uitsluiten wegens gegronde reden (te bepalen in de statuten)?

Toelichting: Het nieuwe WVV laat toe om, onder bepaalde voorwaarden, de uitsluiting van een aandeelhouder van de vennootschap wegens gegronde reden te voorzien in de statuten, ingevolge waarvan zijn aandelen door de vennootschap zullen worden verworven.

Ja
Nee
Acht u het belangrijk en wenselijk dat de aandeelhouders die 1/10de van de aandelen van de vennootschap vertegenwoordigen, kunnen verzoeken dat de algemene vergadering wordt bijeengeroepen?

Toelichting: in het huidige W.Venn. is deze drempel vastgelegd op 1/5de.

Ja
Nee
Acht u het wenselijk/passend dat de algemene vergadering het mandaat van een zaakvoerder (zelfs een statutaire) kan herroepen wegens gegronde reden?

Toelichting: overeenkomstig het huidige W.Venn. kan het mandaat van een statutaire zaakvoerder enkel worden herroepen wegens dringende reden. Het nieuwe WVV voorziet dat de algemene vergadering ten allen tijde zijn mandaat kan herroepen wegens gegronde reden (dwingende bepaling).

Ja
Nee
Acht u het nuttig dat het bestuursorgaan (waaronder de enige zaakvoerder begrepen) het dagelijks bestuur kan delegeren aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon?
Ja
Nee
Acht u het nuttig dat de vennootschap verschillende klassen van aandelen kan creëren, zijnde:
  • aandelen met verschillende dividendrechten?
  • aandelen met verschillende stemrechten (mogelijkheid om aandelen zonder stemrecht te creëren)?
  • aandelen met verschillende rechten in de liquidatiebonus?
Ja
Nee
Overweegt uw vennootschap haar activiteiten verder te zetten na 31 december 2023?
Ja
Nee
Heeft uw vennootschap momenteel (i) een vaste vertegenwoordiger van een rechtspersoon voor de uitoefening van haar mandaat als bestuurder van de vennootschap (ii) die eveneens zelf bestuurder van de vennootschap is als natuurlijke persoon?

Bv. Jan vertegenwoordigt de vennootschap AdmiSoc voor de uitoefening van haar mandaat als bestuurder van Company NV. Jan is eveneens bestuurder-natuurlijk persoon van Company NV.

Ja
Nee
Heeft uw vennootschap momenteel twee bestuurders die rechtspersonen zijn met dezelfde persoon als vaste vertegenwoordiger?

Bv. Admisoc en ManaSoc zijn bestuurders van Company NV. Jan vertegenwoordigt zowel AdmiSoc en ManaSoc voor hun mandaat als bestuurders van de vennootschap Company NV.  

Ja
Nee
Heeft u de aansprakelijkheid van uw bestuurders statutair of contractueel (managementovereenkomst of aandeelhoudersovereenkomst) beperkt tot een maximumbedrag?
Ja
Nee
Gelieve het plafond van aansprakelijkheid mee te delen.
Acht u het nuttig dat het principe van de ad nutum afzetbaarheid van bestuurders (i.e. ten allen tijde en zonder voorafgaande motivering of zonder enige reden) kan worden gematigd?

Toelichting: Vanaf nu kunnen de statuten, van een NV of een BV, voorzien dat de bestuurders niet ad nutum afzetbaar zijn. Echter, wat de statuten ook voorzien, de bestuurders zijn ten allen tijde en in elk geval afzetbaar wegens gegronde reden.

Ja
Nee
Acht u het nuttig dat de vennootschap verschillende klassen van aandelen kan creëren, zijnde aandelen met verschillende stemrechten en/of aandelen zonder stemrecht?
Ja
Nee
Acht u het nuttig om niet meer gehouden te zijn aan de minimumvolstortingsplicht voor inbrengen zoals voorzien in het huidige W. Venn.?
 
Toelichting: het huidige W. Venn. voorziet in een minimumvolstortingsplicht voor inbrengen. Het nieuwe WVV laat toe om hiervan af te wijken. 
Ja
Nee
Acht u het nuttig dat de inbreng in nijverheid (i.e. de indienstneming om werken uit te voeren of diensten te verrichten ten behoeve van de vennootschap) kan worden vergoed met de toekenning van aandelen?
Ja
Nee
Acht u het nuttig voor de vennootschap om niet meer gehouden te zijn aan een minimumkapitaal, maar om het eigen vermogen te kunnen aanpassen aan de behoeften van haar activiteiten?
 
Ja
Nee
Acht u het nuttig dat de vennootschap een aandeelhouder kan uitsluiten wegens gegronde reden (te bepalen in de statuten)?

Toelichting: Het nieuwe WVV laat toe om, onder bepaalde voorwaarden, de uitsluiting van een aandeelhouder van de vennootschap wegens gegronde reden te voorzien in de statuten van een BV, ingevolge waarvan zijn aandelen door de vennootschap zullen worden verworven.

Ja
Nee
Acht u het nuttig dat de aandeelhouders kunnen uittreden?

Toelichting: Vanaf nu kunnen de statuten van een BV, onder bepaalde voorwaarden, aan een aandeelhouder toelaten om “het schip te verlaten” door zijn aandelen te laten verwerven door de vennootschap.

Ja
Nee
Overweegt uw vennootschap haar activiteiten verder te zetten na 31 december 2023?
Ja
Nee
Heeft uw vennootschap als voornaamste doel om de samenwerking tussen aandeelhouders te verbeteren teneinde beter aan hun behoeften te voldoen dan wel hun economische en/of sociale activiteiten te ontwikkelen of die van geïnteresseerde derden?

Tegenvoorbeeld: beantwoord niet meer aan de definitie van een coöperatieve vennootschap, de vennootschap die uitsluitend bestaat voor de toetreding en uittreding van aandeelhouders en/of de verdeling van de kosten en winsten tussen haar aandeelhouders.

Ja
Nee
Acht u het nuttig voor de vennootschap om niet meer gehouden te zijn aan een minimumkapitaal, maar om het eigen vermogen te kunnen aanpassen aan de behoeften van haar activiteit?
Ja
Nee
Acht u het nuttig dat de inbreng in nijverheid (i.e. de indienstneming om werken uit te voeren of diensten te verrichten ten behoeve van de vennootschap) kan worden vergoed met de toekenning van aandelen?
Ja
Nee

Aangezien besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, naamloze vennootschappen en coöperatieve vennootschappen de meest gebruikte rechtsvormen zijn in België, is deze quiz bedoeld om de meest voorkomende vragen aangaande deze vennootschappen aan te kaarten.

Heeft uw vennootschap een andere rechtsvorm aangenomen en vraagt u zich af wat de impact van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (CSA) op uw vennootschap is?

Dan bieden wij u graag persoonlijke ondersteuning om samen met u na te gaan in hoeverre u, door uw statuten aan te passen, kan genieten van de in de nieuwe wetgeving voorziene mogelijkheden.

Wil u meer weten en een offerte ontvangen? Neem contact met ons op: newcode@koan.law.

Wij horen graag van u.

Het Corporate team

Gelieve de naam van uw vennootschap en KBO nummer mee te delen:
Gelieve uw naam mee te delen:
Gelieve uw email-adres mee te delen:
{"name":"TO CHANGE OR NOT TO CHANGE  The Opt-In Dilemma", "url":"https://www.quiz-maker.com/QROC8YN","txt":"[Intro]   Depuis le 1er mai 2019, les sociétés existantes peuvent appliquer le Code des sociétés & associations (CSA) en réalisant l'Opt-In.   À défaut de réaliser l'Opt-In, le CSA leur sera applicable à compter du 1er janvier 2020.   Toutes les sociétés devront par ailleurs adapter leurs statuts au CSA pour le 1er janvier 2024 au plus tard., [Disclaimer + Privacy Policy], Votre société est une...","img":"https://www.quiz-maker.com/3012/images/ogquiz.png"}
Powered by: Quiz Maker